פוסט שלישי בסדרת חמשת החושים בעיצוב משרדים. איך אנחנו כאנשים חווים את החלל הסובב אותנו ואיך עיצוב נכון משפיע על החושים שלנו ועל היום יום.
חוש הריח. איך עיצוב משפיע על הריח ???
אנחנו משתמשים בחוש הריח כל הזמן, ריחות שמקיפים אותנו מקושרים לאסוציאציות מידיות במוח.
ריח של אוכל מתבשל, ריח של בושם, זיעה, קפה, ואפילו ריח של עשן מכוניות.
חוש הריח משפיע על החלטות רבות שאנחנו עושים בחיינו כמו בחירת מנה במסעדה, בחירת בן/בת זוג, נעים לי / לא נעים לי להיות במקום הזה, והוא קשור ליכולת הישרדותית קדומה לזיהוי פחד שמיוחסת כיום בעיקר לבעלי חיים.
אז איך עיצוב יכול להשפיע על ריח ואיך ריח משפיע על חיי היום יום בסביבת העבודה שלנו ?
כמו שריח של ריקבון גורם לנו רתיעה והיסגרות, כך ריח נעים גורם לנו לפתיחות ומוכנות.
אנו פוגשים את זה בעיקר בחנויות מסחריות המפזרות בשמים שונים לגירוי חוש הריח ויצירת פתיחות ומוכנות של הקונים לרכישה.
מה קורה במשרדים או מפעלי תעשייה ? לעתים הם ממוקמים באזורי מסחר או אזורי תעשייה מרובי עשן וריחות של כימיקלים שנמצאים באוויר. תכנון משרדים נכון חייב להתייחס להחלפה של אוויר נקי וטרי לתוך פנים החלל ללא תופעות הריח הנלוות, בין אם שימוש במסנני אוויר יעודים או תיעול של פתחי מיזוג ואויר חוזר משטחים ללא השפעה של ריח.
גם משרדים שנמצאים בתוך מפעל ייצרני שתהליך הייצור שלו פולט ריחות כימיים (הזרקה, כבישה, הטבעה וכד) – בתכנון הראשוני של המפעל יש לשים לב לאטימה מירבית של מתחם המשרדים מאזורי היצור על מנת לא לפגוע באיכות החיים של העובדים.
משרדים שממוקמים ליד אזור תפעולי במתחמים גדולים וכוללים דחסני אשפה או יציאות של שפכים תעשייתיים חשוב שיותאמו באטימה טובה למניעת זליגה של ריח רע פנימה.
משרדים שנמצאים מעל עמדות עישון סובלים מחדירה של ריחות במהלך היום במידה והחלונות פתוחים.
עם זאת, אנחנו כן רוצים לאפשר לעובדים לפתוח חלון, אז מה עושים ?
דואגים שיהיה ויסות של העשן והאוויר העולה עד כמה שניתן רחוק מהחלונות.
ממקמים נכון את העמדות והפיזור שלהם בשטח הפתוח.
מה לגבי ריח של אוכל ? ריח של בישולים יכול להיות מקושר באסוציאציה למטבח של אמא, למקום טוב, לגרות תיאבון במסעדה. אבל במשרדים אנחנו לא רוצים ריח של אוכל מכיון שהוא לא מקושר למהות העיסוק שלנו.
איפה זה פוגש אותנו ? ברב מפעלי התעשייה וגם במתחמי משרדים גדולים נהוג להחזיק מטבח / חדר אוכל לעובדים שמספק ארוחת צהרים מבושלת וחמה.
בעת תכנון המפעל חשוב מאוד להתייחס לדרכי הכניסה ויציאה מחדר האוכל על מנת למנוע מריחות הבישול להתפזר בשאר החלל.
כמו כן יש לתכנן פתחים שינתבו את הריחות הקבועים לצאת החוצה ולמרחב עצמו להתאוורר.
עוד בנושא תכנון ועיצוב פנים למשרדים ולמפעלי תעשייה – צרו קשר .